top of page

Guld og grønne skove i Ädelfors

Opdateret: 23. feb.Ädelfors i Småland har en fascinerende historie som en guldgraverby.

I Småland fandtes en lille landsby kaldet Gyafors. Byens beboere levede som andre i området af ager- og skovbrug.


I 1737 ændredes byen fuldstændigt, da der blev fundet guld i området. Kongen besluttede at ændre byens navn til Ädelfors, og fundet startede en guldfeber, som varede i små 200 år.


Man begyndte at starte en egentlig minedrift, og sporene af denne minedrift ses stadig som store afspærrede huller i bjerget. Hullerne er de fleste steder indgange til et net af underjordiske minegange. Ved siden af hullerne ses større og mindre bunker af skærver, som blev bragt op til overfladen, efterhånden som minegangene blev udvidet.


Guldudvindingen foregik gennem en kemisk proces og i alt blev der udvundet 222 kg. rent guld i perioden 1738 til 1916.


Guldminerne er lukket for længst da, minerne ikke var rentable og tilbage findes et stort område, som stadig bærer præg af jagten på guldet. I området omkring Ädelfors finder vi ruiner af bygninger, som husede processen med guldfremstillingen samt et lille museum, der fortæller om denne spændende periode.
I dag har initiativrige mennesker etableret en campingplads i nærheden af åen, der løber forbi minerne. Her lærer tilstrømmende 'guldjægere' at vaske guld og stedet har gang i et salg af minesøgere.

Vi besøger museet, ruinerne af bygningerne samt campingpladsen, som har etableret et lille område med shelters, som,de kalder 'Klondyke'. Her kan du bo mens du lærer at vaske guld i åen.


På vores vandretur vil du opleve nogle af de mange dybe skakter, der blev gravet og de mange stendynger, som udgravningen skabte.


Vandreturen

Den første del går ad landevejen indtil vi når Höglandsleden. Vi følger den sydpå gennem et område med tæt skov og krat. Lange bukser og støvler anbefales her. Efter et par kilometer ankommer vi til et område med gamle mineskakter, hvor der blev søgt efter guld i flere hundrede år. Officielt blev der produceret 222 kg guld fra området.


Turen går videre mod Ädelfors, hvor guldmalmen blev taget hånd om, og vi besøger også det gamle stenhus, hvor guldet blev opbevaret. Huset rummer nu en mineralsamling og et museum om "guldalderen". Efter lunch går turen tillbaka till Krøken via Ämmaryd.

45 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page