
Oplevelser i Bidstrupskovene - Sjællands næststørste skovområde
Bidstrupskovene - hvor stammer navnet fra?
Bidstrupskovene ligger i den sydlige del af nationalpark Skjoldungernes land. Navnet Bidstrupskovene henviser til bispens borg Bidstrup, der lå lige uden for Roskilde ved det nuværende Sct. Hans hospital.
Første gang Bidstrupgaard (dengang Biskopstorp) er nævnt er i 1277. Den tilhørte bispen i Roskilde. Dengang var det en middelalderborg, som var bygget på en høj banke, kaldet Absalonsbakke. Man er derfor gået ud fra, at det var Absalon, der byggede borgen.
Oplevelser under opholdet i Fredskovhytten?
Skovene og overdrevene er et eldorado for os.
Landskabet er præget af en svunden istid, meget kuperet og et typisk morænelandskab. Landskabet bærer desuden præg af generationers brug af området med drift af skov, overdrev og marker.
Her er eksempler hvad du kan opleve ved deltagelse af vandre-eventen:
Bidstrupskovene er Sjællands næststørste skovområde, og dele af skoven er udpeget som natur-nationalpark. Her får naturen lov til at udfolde sig på egne præmisser – uden skovbrug og med minimal menneskelig indgriben
Bidstrupskovenes landskab bærer tydelige spor fra istiden med bakker og dødishuller, hvoraf Avnsø er den største sø. Helvedeskedlen, et tørt dødishul, og har muligvis fået sit navn fra hedenske ofringer til dødsrigets gudinde.
Skjoldungestien er for kort tid siden blevet udvidet med en ca. 4 km. lang sti, der slynger sig gennem et spændende og varieret naturområde. Vandringen går igennem Lerbjergskovens største mose, som er uberørt.
Fra 1943 til 1945 kastede engelske fly våben ned over Bidstrupskovene. I november 1944 opdagede tyskerne nedkastningsstedet og sprængte Valborup Skovriddergård i luften. En våbencontainer sad fast i en eg, som modstandsfolk måtte fælde om natten. Efter krigen rejstes et mindesmærke for fire faldne modstandsfolk. Nogle våben er stadig ikke fundet.
I Bidstrupskovene ses spor fra tørvegravning, som var vigtigt for brændsel under og efter krigen. Mange vandhuller er gamle tørvegrave, som naturen har overtaget. Smuldmosen er et eksempel på et område med et rigt dyre- og planteliv. Tørv bruges i dag som spagnum.
I Bidstrupskovene finder du Jordhuset – en paddehat af træspåner, hvor vi udforsker morænelandskabet og de sten, der er efterladt fra istiden. Udstillingen rummer historier om elverpiger, trolde og gamle sagn. Lige ved ligger den skjulte Ellesø, fyldt med mysterier. Jordhuset nås via en sneglesti, som leder dig ind i jordens dyb.
Et udpluk over de oplevelser du kan forvente
Bidstrupskovene er et område hvor vi kunne tilbringe rigtig mange dage. og Hver dag oplever vi noget nyt.
En tre-dages event giver dog et godt indblik i nogle af Skjoldungernes landskab.