top of page

Det Smålandske højland

Blåklokker

Oplevelser i det Smålandske højland Smålands højland har vild og smuk natur med gårde, dybe skove, små og store søer, vandløb, åer og varierende terræn, der nogle gange stiller krav til vandreren. Med lidt held kan du se elge, rådyr, vildsvin, traner og et væld af småfugle. For det meste går turene ad små traktorveje eller stier, der krydser landskabet, og højdeforskellene er sjældent mere end 100 meter. Vi passerer gennem tæt gran- og fyrreskov, går gennem terræn med buske og over store marker. De fleste ture er mellem 12 og 15 kilometer i kuperet terræn. Alle ture starter ved pensionatet Kröken.

Generelt for turene Alle tider i programmet er planlagte tider. Programmet tilpasses løbende efter vejrudsigten. Afgangstiden fra overnatningsstedet vil være kl. 09.00, hvor du forinden har smurt din madpakke.

Dag 1: Ankomst til overnatningsstedet På denne tur har du forskellige transportmuligheder. Du kan: - tage toget, og vi henter dig ved stationen i Nässjö - køre i bil til kanocentret - hvis nogen kører i bil, kan vi prøve at finde plads til dig Ønsker du at deltage, så kontakt Klaus om transporten og ankomsttid til Småland Klaus 6126 3046 *18.00 Aftensmad

Dag 2: Vandring i den fortryllende skov Smålands højland består af vild og smuk natur med gårde, dybe skove, små og store søer, vandløb, åer og varierende terræn, der nogle gange stiller krav til vandreren. Med lidt held kan du se elge, rådyr, vildsvin, traner og et væld af småfugle. Vores første tur går langs skovveje og begynder let med et par kilometer ned ad bakke og fortsætter derefter et kort stykke parallelt med Emån som snor sig frem gennem landskabet. Herfra går vandringen videre på snoede veje med græs i midten. Vi går gennem skoven op mod det højeste punkt Ämmaryd 234 m over havets overflade. Med lidt held kan vi se en hare eller måske et rådyr ude på de åbne marker. Da det er forår genlyder skoven af dejlig fuglesang og ind imellem kan vi også se og høre ravne og traner. Fra Ämmaryd går de sidste fem kilometer hjem imod Emhult på veje uden større udfordringer.

Dag 3: Guld og grønne skove På turen skal vi opleve en svunden tid i Småland, netop den gang der blev fundet guld i Ådelfors . Vandreturen begynder ved Kröken og går delvis ad Höglandsleden gennem en varieret skov. Vi besøger Gruvmuseet og oplever hvordan historien begynte. Vi hører og oplever historien om hvad guldfundet har medført for lokalområdet. Vi ser hullerne i jorden og bunkerne af slagger. På museet ser vi billeder af hvor primitivt og forfærdeligt minearbejderne levede dengang. Vi oplever, hvordan campingpladsen ved Emån har tiltrukket folk fra hele Europa, mennesker med eventyrlyst som prøver at vaske guld eller søge guld med metaldetektor

Dag 4: Bjergkongens land Dybt inde i det fortryllende Småland ligger en skjult skat af dramatik og eventyr. Djupaskuran er et imponerende og betagende sted, en enestående naturformation som kræver de besøgendes fulde opmærksomhed når de passerer her. Vandreturen går først ned ad bakke mod den lille å kaldet Lillån. Vi følger den et par kilometer og passerer over landevejen, inden vi går ind på Höglandsleden mod en kløft, hvor klippen er spaltet og cirka 20 meter dyb. Vi går ned og gennem den 200 meter lange kløften, som er stejl og kræver vandrerens fulde opmærksomhed. Oppe på den anden side går det lige så stejlt ned mod Lillån igen, som vi krydser på en lille bro. Den anden side af Lillån er meget stejl, og også her skal man passe på. Men belønningen oppe langs kanten er besværet værd med en fantastisk udsigt over flodkløften. Her stopper vi for at trække vejret og spise vores frokost. Derefter fortsætter turen langs Höglandsleden, forbi nogle menneskeskabte søer og op ad en lokal vej mod det lille samfund Ökna. Der ser vi en af Sveriges tre kirker med et rundt kirketårn. Fra Ökna går vi nedat og møder Lillån igen inden turen går op mod Emmaryd og Krökens gæstehus.

Dag 5: Formiddagstur inden hjemtransport

Se mere om dagturene i blogindlæggene
vandring i uberørt skov
bottom of page